setting

PR0$aCKSBLoG$: Uji Keaslian Telefon Anda

Uji Keaslian Telefon Anda

Kadang-kala ada di antara kita yang beli telefon canggih-canggih tapi tak berpuas hati kerana terdapat berbagai-bagai masalah. Memandangkansekarang terlalu banyak isu recon. So, kali ini kita akan berkongsi serba sedikit cara macam mana nak check keaslian handphone korang.

Cara-caranya adalah:
  1. Check nombor International Mobile Equipment Identity (IMEI). Ianya merupakan 15- ke 17-digit code yang didaftarkan ke semua mobile phones semasa penghasilannya dimana ianya jugalah yang digunakan untukblock service pada telefon korang semasa ianya hilang atau dicuri. Nombor IMEI biasanya terletak di label putih bawah bateri phone. Cara lain adalah dengan menekan "*#06#." Kecuali pada Motorola, untuk Motorola tekan  "#*" kemudian tekan "Menu," dan tekan anak panah ke kanan berkali-kali. Sesetengah phone mungkin memerlukan korang scroll menu untul mencari "IMEI" atau "SIM" dan kemudian tekan "Enter." Apabila nombor "IMEI" tersebut keluar, check no digit ke-7 dan ke-8 nombor tersebut.
  2. Korang dapat mengenalpasti dimana phone korang dibuat berdasarkan nombor IMEI. Jika nombor ke-7 dan ke-8. Jika nombornye adalah 00, 03 atau 04; phone korang diperbuat daripada kilang asal dan berkualiti tinggi, menurut Techvorm dan United Punjab. Manakala "01" atau "10" pula bermaksud phone korang dikilangkan di Finland dan mempunyai kualiti yang bagus. "08" atau "80" bermaksud phone korang berasal daripada Germany dan kurang berkualiti. "02" atau "20" pula adalah phone daripada Emirates, yang mana lagi teruk daripada phone daripada German phones. Manakala kualiti yang paling teruk adalah daripada Azerbaijan; yang mana nombor kodnya adalah "13."
 

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Copyright © PR0$aCKSBLoG$ MiNH Solution