setting

PR0$aCKSBLoG$: Masukkan code/html ke blog post

Masukkan code/html ke blog post

Ada sesetengah daripada ingin berkongsi sesuatu yang berguna terutamanya pasal coding. Tetapi, apabila korang masukkan code ke dalam blog dan post kan, hanya skrin kosong sahaja yang keluar.

Sebenarnya, blogger post berkonsepkan html/code encoding. Jadi, apa-apa pun yang korang post melalui GUI (Graphic User Interfere) akan di convertkan ke bentuk code/html semula dipost kan. Jadi, jika bahasa code yang korang masukkan ke dalam post tidak akan berhasil kerana ianya di encode. Jika encoding code/html yang korang masukkan, korang rasa apakah hasilnye??Tak ada beza kan???Itulah sebabnya coding yang korang masukkan tidak kelihatan kebiasaannya Sebab ianya dianggap coding bukan sekadar tulisan biasa.

Bagaimana nak masukkan??
Terdapat banyak cara sekarang ni disediakan untuk memasukkan coding-coding ke dalam blogger post. Antara cara yang paling senang adalah dengan korang sendiri encoding code tersebut ke dalam html markup language dan biarkan blogger yang hasilkan bentuk biasa.

Tapi masalahnya, bagaimana kalau kita tak ada pengetahuan pasal html/code???Bagi mereka yang tak ada pengetahuan. Korang boleh encode korangnye bahasa di sini.

Apa yang korang perlu lakukan hanyalah:-

  1. Copy code yang korang ingin masukkan ke dalam post.
  2. Pastekan ke ruang yang disediakan.
  3. Klik "Encoding"
  4. Siap^_^

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Copyright © PR0$aCKSBLoG$ MiNH Solution