setting

PR0$aCKSBLoG$: CaMNe NaK Integratekan Facebook Comment BoX ke dalam BLoG

CaMNe NaK Integratekan Facebook Comment BoX ke dalam BLoG

Facebook comment box adalah salah satu tool yang agak berguna untuk meningkatkan hubungan di kalangan bloggers. Kebelakangan ni, Facebook telah meancarkan bermacam-macam jenis social plugins untuk bloggers dan pemaju website. Antara salah satu yang famousnye adalah Facebook comment box. So, disini kite berkongsi sedikit sebanyak tentang cara-cara nak masukkan/integrate Facebook comment box ke dalam blogger dalam cara yang paling mudah yang pernah digunakan. Sebelum apa-apa hal berlaku, lebih baik korang backu up la dulu template korang untuk mengelakkan apa-apa yang tak diingini jika korangnye mission failed.


Antara langkah-langkahnya adalah:

1. Pergi ke Facebook Developer page dan masukkan korangnue nama blog, URL dan klik pada create application.


2. Selepas pada register dan setelkan sumer yang berkaitan tu. Korang boleh copy la App ID dan save di mana-mana.
3. Login pada Blogger dashboard korang dan pergi ke Layout>edit HTML dan klik check pada Expand Widget Tempat. (Jangan lupa backup korangnye template erk.)


4. Cari kod ini(tekan Ctrl + F) “post-footer-line-2” dan cari kawasan bawah yang berdekatan code “. Dan paste code dibawah ini:
korang boleh download scriptnye di sini


5. So, sekarang korang boleh tukar setting dalam setting>comments untuk sembunyikan komen yang sedia ada atau korang boleh je biarkan jikalau korang nak kekalkan.

6. So, siap!!!!! Korang bolehla tengok hasilnya. ^_^

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Copyright © PR0$aCKSBLoG$ MiNH Solution