setting

PR0$aCKSBLoG$: CaMNe NaK DoWNLoaD

CaMNe NaK DoWNLoaD

Memandangkan hari ni tak ada apa yang nak dibuat dan aku pun tengah pening dengan blog aku yang terlalu banyak nie. So, aku ambik keputusan untuk rest jap daripada pikir2 pasal benda nie dan post something yang boleh dikongsi. Something yang aku pernah berjanji dengan kawan2 yang mana aku nak post cara2 nak download file. 


Sebenarnya da ramai yang tau camne nak download file. Tapi memandangkan atas permintaan, aku postkan jugak r. Pada dasarnya, mudah sahaja cara nak download file nie. Ianya bergantung kepada korang punye internet browser yang digunakan juga, tapi kebanyakan konsepnya adalah sama.


CAMNE NAK DOWNLOAD FILE
1. Untuk download file, caranya sama sahaja memandangkan dengan teknologi yang ada sekarang yang semakin mudah dan simple. Korang tak perlu input mana2 command untuk download. Hanya klik pada link file yang korang nak download. Sebagai contoh, dalam blog nie kebanyakannya menggunakan medium "Mediafire" untuk download file. So, untuk download file tersebut, korang cuma perlu klik pada kotak "click here to download".


klik pada "click here to start download" untuk download


2. Kebiasaannya, korangnye internet browser akan kemukakan apa yang perlu anda lakukan dengan file tersebut. Sebagai contoh, gambar dibawah, menggunakan "Google Chrome" sebagai browser.
klik pada "save" untuk download

3. Selepas pada tu, korang punye file akan di download. Check file yang korang download. Kalau file korang executable file(.exe), audio file(mp3,wma,wav dll.) atau video file(mp4,avi,wmv dll),double klik file tersebut untuk start program tersebut. Tapi kalau  file korang compressed file(rar, or zip), korang kenalah extract dahulu file tersebut. Begitu jugak klw file tersebut split file(.01, or ._a), korang kenalah gabungkann file tersebut menggunakan program2 tertertu untuk membuka program tersebut.

4. Akhir sekali, korang kena pastikan file yang korang download daripada internet suci daripada virus. Cara terbagus untuk selamatkan laptop anda daripada terkena virus adalah dengan memastikan antivirus korang sentiasa aktif dan up-to-date serta scan file yang korang download kalau korang tak pasti asal usul file yang korang download terutama sekali bagi .exe file dan compressed file.

CUBA-CUBA
Link dibawah meupakan link untuk korang cuba2 download file. File dibawah merupakan executable file(.exe) yang mana boleh dibuka dalam OS windows dan mengandungi command untuk print mesej yang memberitahu file anda telah didownload(untuk try, sambunglah laptop atau pc anda dengan printer). Korang boleh cuba download dan klik untuk tau samada korang berjaya download atau tidak.hee....^_^




Oh ya, lupa pulak nak bagitau pasal downloader. Kebiasaannya sekarang, memandangkan kebanyakan internet connection di negara kita masih lagi tidak stabil dan lembab. Kebayakan daripada kita menggunakan downloader program untuk mempercepatkan proses mendownload dan mengekalkan connection file yang didownload terutamanya bagi mendownload file2 yang besar. Terdapat berbagai2 downloader program yang boleh diperoleh sekarang. Tetapi bagi aku, aku biasanya menggunakan iDM(internet download manager) bagi browser mozila firefox dan menggunakan "orbit downloader" bagi browser "Google Chrome". Ada juga yang menggunakan "realplayer" dan "youtube downloader " untuk memudahan proses mendownload audio dan video file. Korang boleh la mencubanya. Untuk mengetahui lebih lanjut camne cara nak download menggunakan program tersebut, insyallah aku akan post lain kali. 

Setakat ini dulu untuk kali  ini. Sekian.Layannzzzz.......




Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Copyright © PR0$aCKSBLoG$ MiNH Solution