setting

PR0$aCKSBLoG$: Semua exe file open dengan application lain

Semua exe file open dengan application lain


Semua exe file open dengan application lain


Kali nie nak berkongsi la sedikit sebanyak pasal camne nk handle masalah nie(xde r kongsi sumer..sebab law ak kongsi secara detail...xlaku lak aku nye bisness...huhuhu..sekadar sikit2 dah r erk..huhu)...kebetulan tadi sorang muslimat mintak tolong baiki laptop die tentang masalah nie..

MaSaLaH
Saya terklik satu .exe file yang saya telah download dan tetiba je semua jadi camni. Semua benda jadi open with dengan acrobat reader(atau lain2 application).


aSBaB
Semasa kamu klik .exe file tersebut, secara tak langsung beberapa registry kamu terubah. Antarannya adalah:
HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ FileExts \ .exe \ UserChoice
Di mana ia akan setkan untuk bukak application2 yang tertentu apabila kita klik mana2 application file.(samada words, notepad, atau pun mana2 application lain)



CaMNe NaK BeTuLKaN??
utk betulkan masalah ni...kamu mesti delete userchoice key diatas(registry key diatas tu la...) samada dengan menggunakan REG file atau script atau manual(pastikan betul2 apa y anda nak delete...kalau x...masalah la korang nanti.

CoNToH
Untuk undo balik masalah open with setting ni...just replace balik registry asal di lokasi y asal...sebab pada dasarnye...tempat y diubah sama sahaja......Bukak regitry anda dan cari file dibawah:
HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ FileExts \ .exe

Dari situ lah anda cuba baiki setting dan masukkan setting registry yang asal. Bergantung pada masalah juga. Sesetengahnye hanya kacau registry di atas kepada setting yang dibawah ini:
HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ FileExts \ .xyz \ UserChoice

untuk masalah di atas..adalah paling mudah. dimana anda gantikan balik .xyz tu kepada .exe...untuk masalah yang lebih kompleks....jumpa saya je r...kn??kite setel cara mudah...k??


pe2 pun..layannnzzzz........^_^

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Copyright © PR0$aCKSBLoG$ MiNH Solution