setting

PR0$aCKSBLoG$: KeMaNa HiLaNGNYe FiLe-FiLE KORaNG???

KeMaNa HiLaNGNYe FiLe-FiLE KORaNG???


Kebelakangan nie...kerja sampingan sebagai pembaiki laptop or pemformat laptop tak mendapat sambutan nampaknya...tapi kerja amal selaku pembuang virus tak berbayar semakin laku..memandangkan benda ni tak berbayar...ramai lak yang datang...adeyh..kalau aku set awl2 bayar seringgit sorang pn dah kira kaya dah ak kn??Kebanyakan daripada mereka melaporkan bahawa file-file mereka telah kehilangan apabila mereka mencucuk pendrive2 mereka di dalam sebuah pc di sebuah tempat yang dirahsiakan lokasinya.


So, kali nie kite nak berkongsi sedikit sebanyak tentang virus ni....apa die nye tabiat dan hobi die....dan camne nak selamatkan balik file korang yang disembunyikan mangkuk virus nie....


So...kalau anda nak pastikan samada laptop anda selamat atau tak....masa buka file dari pendrive anda...pastikan jenis folder tu betul tak...kadang2 anda tak perlu scan pn..sbb kalau scan pn...jarang antivirus akan detect ianya virus memandangkan virus yang asal telah meng"HIDE"kan dirinya sendri. yang ada cuma shortcut folder yang di create oleh virus tersebut. Apa yang melecehkan tentang kebanyakan virus ni...adalah die sembunyikan file2 folder korang dan create kan shortcut2 folder yang sama nama nya dengan file korang.
So, bagi mereka-mereka yang xtau, confirm r akan klik pada file shortcut tersebut and terus je korang nye laptop or computer kena virus tersebut. Sebab apa???kite tgk gambar di bawah.



Korang leh tgk berdasarkan contoh gambar di atas...file korang tu merupakan shortcut yang merujuk kepada apa. Macam dalam file di atas, shortcut file "hubungan etnik" di atas di link kan kepada F:\guoaucx.exe hubungan etnik. "guoaucx.exe" ni merujuk pada file virus tersebut. Kalau nak tengok file-file anda yang asal dan virus tersebut, anda boleh cuba enablekan semua hidden file yang ada dalam folder option. Kalau dulu, sekadar show hidden file sahaja dah boleh tgk file asal anda. Tapi sekadarang, memandangkan virus pun makin lama makin berevolusi. So, terpaksa r show termasuk r system2 file memandangkan kebanyakan virus yang terbaru sekarang mengubah properties file kepada system file yang mana makin leceh untuk di enablekan balik secara automatik.

showkan balik semua hidden file termasuk sistem file


lokasi asal virus and the geng dan juga lokasi2 file2 asal korang yang disembunyikan virus


So, dengan cara diatas, korang boleh jumpe virus tersebut dan file-file asal korang. Camne nak delete virus tersebut??Senangnye...selagi korang tak delete virus tersebut atau file shortcut tersebut..Korang akan terselamat r dan korang boleh delete terus virus tersebut hanya dengan tekan butang "delete". As easy as eating pie kan??. Tapi kalau korang dah terklik. Nahas r korang nak delete. Silap hari bulan korang punye windows explorer pun dah xleyh nak bukak. Hehehe....

Oh ya, camne nak adakan balik file yang disembunyikn virus tersebut.?Pada dasarnya, just buang klik pada button "hidden" tu...korang dah boleh adakan balik folder-folder dan file anda. Tapi bagi sesetengah virus yang terbaru. Die dah disablekan untuk anda klik file tersebut(macam gambar di bawah ni)...Leceh kan virus sekarang. Makin lama makin menyusahkan. So, apa yang perlu anda buat adalah enablekan balik secara manual iaitu melalui command prompt.


Cara yang lebih lanjut akan saya ceritakan di lain hari kalau masih berkesempatan erk??Kalau tak pun..korang datang r jumpe aku untuk ak tolong buangkan tapi memandangkan kali nie ak dah postkan rahsia yang aku simpan selama ini. Apa kata kalau korang bayar r sikit aku(tak mintak byk..singgit dua pun xpe da) untuk perbaiki benda yang simple ni...Aku pu perlukan sesuap 2 nasi untuk support masa aku yang terluang untuk korang. Lebih2 lagi untuk post something yang begitu secret yang biasanya kalau kat kedai2 pc...Diowang conform r tak bagitau. Sebab rugi r bisness diowg. Kn??Kalau r ak dibayar untuk setiap yang aku post ni kan best. Sure ak bersemangat untuk berkongsi lebeyh banyak lagi rahsia memandangkan aku pun tengah pokai sekarang ni...huhuhu....

All in all....harap info ini sedikit sebanyak leyh membantu korang sedikit sebanyak untuk menjaga pendrive dan laptop2 korang daripada kena virus secara tak sengaja.....ape2 pun...Layannzzzzzz.......^_^



Note: Sorry are kepada mangsa yang filenye dijadikan bahan rujukan untuk dipamerkan erk.

2 ulasan :

  1. i like this post.. tq... from twin_edaya

    BalasPadam
  2. sama2...sekadar berkongsi ilmu yang ada kebetulan berkesempatan utk menulis...sekarang kn study week...heheh ^_^

    BalasPadam

Copyright © PR0$aCKSBLoG$ MiNH Solution